Am deja doi ani de când lucrez de acasă. De fapt, am doi ani de când sunt freelancer. De când stau cu laptopul pe picioare, în canapea, cu laptopul pe masa din bucătărie. Pe biroul improvizat acasă, pe masa incomodă dintr-o cafenea sau pe balconul unui hotel din Grecia. Doi ani de când scriu de oriunde. Ți se pare cool, nu-i așa? Când tu stai într-un birou, obligat fiind, suportând crizele colegilor, glumele nu foarte interesante și pauzele de masă luate în grabă.
Ei bine, află că mie îmi este dor de ceea ce tu ai parte acum! Am renunțat la un job de opt ore, cu un salariu bunicel, cu siguranța că îl am lună de lună și cu toți colegii nesuferiți despre care ți-am spus mai sus. Însă îmi erau dragi. Și dacă îmi e dor de ceva, îmi e dor de colectivitate. Îmi e dor să râd la glumele lor, să râdă ei de vocea mea neinteresantă, de melodiile pe care le fredonam, de diminețile în care ne strângeam toți în bucătărie. De faptul că nimeream aparatul de cafea plin de zaț, fără apă și fără lapte.
Când am plecat din birou, am plecat cu gândul că voi avea mai mult timp pentru mine. Că voi scrie cartea pe care am început-o în 2015, când eram recepționeră. Că voi face mai mult sport. Că voi avea timp să citesc mai mult, să am grijă mai mult de mine și de familia mea. Suna bine, teoretic.
Am renunțat la job, mi-am făcut firma, având deja proiecte la care lucram de la cinci dimineața până trebuia să plec la job, am mai luat câteva proiecte pentru că sunt ambițioasă de fel și nu mă mulțumesc cu puțin. Și iată-mă azi, după doi ani în care n-am avut timp nici de citit mai mult, nici de sport și nici de mine. Doi ani în care am muncit de la opt dimineața, până târziu în noapte. Ani în care sâmbăta mi-o împart între scris articole și curățenie, iar duminica, între vizite la părinți și organizat proiectele pentru săptămâna viitoare.
Să știi că nu scriu articolul ăsta să mă laud cât de mult muncesc eu. Îl scriu pentru tine, pentru că știu că măcar o dată te-ai gândit să renunți la job-ul tău și să te apuci să ”faci CEVA pentru tine”.
Din experiența celor doi ani, vreau să-ți dau câteva sfaturi în caz că vrei s-o iei pe drumul pe care am pornit eu. Îți dau cinci sfaturi la care să te gândești bine înainte să iei decizia asta.
Fii pregătit de ORICE.
Să nu te gândești doar la beneficiile pe care le ai. Pentru că o dată ce ai început nebunia asta, începe greul. Începe goana după clienți, apar refuzurile și frustrările. Apar problemele financiare. Apare frica că nu poți. E normal, dar trebuie să fii pregătit. Apare birocrația, trebuie să facturezi, să-ți angajezi contabil, să ții evidența contractelor, să plătești taxe. Dispare timpul ăla pe care îl aveai după ce veneai de la muncă. Adio. Va trebui să muncești pentru tine, da. Sună bine. Însă va trebuie să dai tot ce ai și nu este ușor. Astfel nu vei reuși.
Fă-ți un plan.
Eu nu am plecat de la job până nu am ajuns să câștig din freelancing mai MULT decât câștigam la job-ul de opt ore. Pentru că altfel nu merită să renunți. Nu pleca până nu ești sigur, în proporție de 80% că te vei descurca fără acel salariu lunar. Așa am sfătuit-o pe prietena mea, când mi-a zis că ar vrea să plece de la job să-și facă un business. Ăsta a fost planul meu de care m-am ținut cu dinții. Și de doi ani n-am avut niciun moment în care am câștigat mai puțin decât salariul pe care îl aveam acolo.
Investește.
În tine, în proiectele tale, în business-ul tău. Nu este vorba doar de a câștiga. Trebuie să știi că niciun business, nici măcar partea asta cu freelancing-ul nu rezistă dacă nu investești o parte din banii câștigați. Eu am mers și continui să merg la cursuri, cumpăr cărți, platesc contabil, plătesc acest site. Investesc bani și timp. Când nu lucrez, stau pe laptop și citesc. Citesc ce fac alții din domeniu, studii de caz. Orice cred că m-ar ajuta.
Organizează-te!
Îți spun ceea ce ți-ar spune orice freelancer și om de business care are succes. Fără organizare nu faci nimic, mai ales când ai cinci clienți, din domenii total diferite, care vor lucruri diferite. Organizează-ți zilele atât de bine, încât dacă cineva te trezește la trei noaptea să te întrebe ce faci a doua zi la zece, tu să știi.
Asigură-te!
Ai grijă, atunci când semnezi contractele, să fii asigurat! Eu mi-am luat țeapă cu unul din clienți. Am șase luni neplătite. Șase luni în care am lucrat și am făcut tot ce mi s-a cerut. Șase luni în care ei mă tot amânau, ca mai apoi să aflu că firma cu care aveam contract a intrat în insolvență. Deși, ei lucrează în continuare sub o altă firmă. Și-au bătut joc! Greșeala a fost a mea. Trebuia să renunț încă din prima zi în care mi-au întârziat cu plata.
Nu mă plâng, există și frumosul din ecuație. Pot să beau un pahar cu vin oricând, pot să am o zi în care să fac ce vreau și să lucrez noaptea. Nu am un program fix. Pot să plec în vacanță fără cerere de concediu, chiar dacă asta înseamnă că o să lucrez la micul dejun sau seara după o zi de plajă.
Și pe lângă toate astea, am o șefă beton! 😀
PS: sper că ți-am dat de gândit. Mult succes!
One Reply to “Freelancer de doi ani! 5 Sfaturi pentru tine”