Acum trei luni am intrat în rândul celor care lucrează de acasă, cum a intrat Kevin din Singur Acasă, în hotelul din New York. Puţin curaj, un strop de teamă şi multă încredere. Am ales să fac asta pentru că timpul nu mă mai ajuta, energie nu mai aveam pentru un job full time şi alte proiecte frumoase pe lângă, de care îmi era foarte greu să mă despart şi unde făceam exact ce îmi place şi ce îmi doream.

Cu un gram de inconştienţă am părăsit un job care îmi oferea bine cunoscuta “siguranţă de mâine”. Dar când vrei mai mult, rişti. Capul sus şi muncă multă.

Ce am învăţat în cele 3 luni?

Fără planificare nu obţii rezultate. Mai ales dacă lucrezi în acelaşi timp pentru mai mulţi clienţi, mai multe proiecte. Dacă nu mi-aş organiza task-urile pe zile, chiar pe ore, nu aş reuşi să duc la bun sfârşit tot ceea ce trebuie să fac. Fie că vorbim de campanii online, de articole sau de zilele de raportare. Însă, cel mai important este ca cei pentru care lucrez să înţeleagă şi să respecte acele ore şi zile de muncă ale mele. Deşi, în domeniul în care eu activez, zilnic apar situaţii neprevăzute, încerc pe cât posibil să mă ocup de ele, după ce mi-am îndeplinit task-urile pe ziua respectivă.

Nu lucrez şi nu am să mă implic în proiecte unde nu există planificare şi unde nu există respect faţă de munca mea. Tocmai de aceea sfatul meu, pentru orice freelancer, este de a avea mare grijă când acceptă anumite proiecte.

Să spun NU mai des! Să ştii să spui NU este într-adevăr o artă! Eu încă lucrez la asta. Pentru că de când mă ştiu răspund pozitiv oricărei cerinţe ce vine din partea celor cu care lucrez şi nu numai. De multe ori nici nu ştiu să fac anumite lucruri, însă accept să le fac pentru că nu vreau sa refuz şi pentru că ştiu că, într-un mod sau altul, am să mă descurc. E foarte important să respecţi termenii contractuali, asta dacă ai un contract cu cei pentru care lucrezi. Dacă ai fost angajat pe un anumit proiect sau pentru anumite task-uri, păi de alea te ocupi. Asta este un sfat nu doar pentru freelanceri ci şi pentru angajaţii full time pe un anumit post. De fapt, mai ales pentru cei care lucrează la un job full time. E în regulă să răspunzi unor provocări, însă ai grijă ca acestea să nu devina obişnuinţă din partea angajatorului.

“Half of the troubles of this life can be traced to saying ‘yes’ too quickly and not saying ‘no’ soon enough.”―Josh Billings

Pauzele mici şi dese, cheia marilor succese. Nici chiar, dar… e foarte important ca după câteva ore de lucrat la un anumit proiect, cu ochii non stop în ecranul laptopului, cu minte la grafică, texte, grupuri ţintă şi multe altele, să-ţi iei o pauză de jumătate de oră, înainte să te apuci de un alt proiect. Eu prefer ca în aceea pauză să mă ocup de chestii pentru casă, fac cumpărăturile, merg în vizită la ai mei pentru prânz, pregătesc prânzul, dau câteva telefoane, şi alte lucruri ce nu ţin de niciun proiect pentru care lucrez în perioada respectivă.

În niciun caz nu lucrez cu televizorul deschis, în canapea sau în pat, decât dacă mă simt foarte, foarte rău şi nu mă simt în stare să stau la birou. Când am decis să lucrez ca freelancer, l-am rugat pe Laur să îmi amenajeze un spaţiu special pentru a lucra. Un spaţiu pe care să mi-l aranjez astfel încât să-mi ofere energie, motivaţie şi să mă inspire.  Asta am şi făcut. Din când în când mai merg cu laptopul prin cafenele sau la ai mei. Însă, ţin foarte mult la spaţiul meu. La fel ca Marin Preda, care scria doar la masa de scris, după ce îşi aranja spaţiul, foile şi stiloul său special.

Dacă nu prioritizez, viaţa mi se transformă într-un haos total. Şi este valabil atât pentru job-uri cât şi pentru viaţa personală. Când vine vorba de clienţi, încerc să comunic, să aflu şi să prioritizăm împreună ce este urgent, important şi nu poate fi amânat. Apoi, în funcţie de asta, îmi organizez şi celelalte task-uri. Însă dacă nu fac asta şi permit să vină spre mine o avalanşă de “to do now”, s-ar putea să intru în panică, să nu ştiu cu ce încep, să ma pierd şi să pierd timp.

Pe lângă cele menţionate mai sus am învăţat şi că există timp suficient cât să faci tot ce ţi-ai propus, dacă te trezeşti mai devreme şi ştii să-ţi organizezi task-urile.

În ultima vreme am lucrat la site-ul pe care tu eşti acum, cu scopul de a oferi informaţii necesare oamenilor care sunt în căutare de inspiraţie şi idei pentru următoarele campanii. Însă, în acelaşi timp voi scrie şi pentru consumatorul român care vrea să fie informat cu privire la ceea ce înseamnă online.

Stay tuned..

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *