fata si carte

Pe Paulo Coelho l-am cunoscut atunci când am pus mâna pe Alchimistul, fiind prima carte scrisă de el, pe care eu am citit-o. Pot spune cu mâna pe inimă și pe roșu că m-am îndrăgostit de el de la prima carte! Acum, tocmai ce a trecut o săptămână de când am citit Aleph, o carte în care Paulo Coelho ne invită, din nou, într-o călătorie, cu trenul, pe Transiberian, către descoperirea de sine.

La fel ca în Alchimistul, protagonistul, trece printr-o perioadă de criză sufletească și pentru a se descoperi decide să pornească către un nou început. Către răspunsuri la zecile de întrebări pe care le are despre viața, iubire, relații și trecut.

O carte, la fel ca toate celelalte, cu magie, mister, spiritualitate, iubire. Cu povești despre prietenie, trecut, prezent și viitor. Toate în Aleph.

Prima interacțiune cu Aleph

Am început să citesc cartea pe 1 Martie când am pornit către Vaslui cu Laur pentru a rămâne acolo un weekend. În mașină, la dus, la destinație dar și la întors. Apoi, ușor, ușor, cu încă un drum cu trenul de la Brașov spre casă, am terminat cartea.

Mi s-a părut interesant și poate, emoționant că, deși nu circul cu trenul, s-a nimerit să merg fix când citeam peripețiile pe care Paulo le povestea despre călătoria sa pe Transiberian. Despre somnul la cușetă, diminețile în care zgomotul te punea pe picioare și țigările fumate rapid în stații.

Eu, însă am mers doar 3h cu trenul și n-am avut parte de nicio activitate specială, însă am terminat Aleph.

Despre spiritualitate și iubire

Cartea începe cu o conversație despre spiritualitate între Paulo Coelho și prietenul său care îi împărtășește aceste practici. Câteva întrebări despre Dumnezeu și despre viață, rugăciuni și răspunsuri, îl pun pe Paulo pe gânduri. Știa că se află într-un moment în care viața lui, până acum palpitantă și plină de aventuri, este monotonă. Doar el cu soția sa, ieșiri la restaurante, cina cu niște prieteni și timp petrecut în casa lor din sătucul Saint Martin, Munții Pirinei.

De frica monotoniei și dornic să descopere mai multe despre scopul său în viața, la îndemnul prietenul său, acceptă un tur prin Rusia, cu trenul, pentru a saluta și a vorbi cu toți cititorii săi care nu au cum să ajungă în marile orașe, acolo unde el mergea să se întâlnească cu fanii.

În timpul călătoriei, o fată pe nume Hilal, de origine turcă, se lipește de el și de echipa lui, spunându-i că trebuie să o accepte în preajma lui pe parcursul acestei călătorii că ea îi va fi de ajutor, că ea simte ceva aparte și vrea să afle ce este acel ceva.

Paulo, fiind constrâns de circumstanțe, acceptă și astfel află că Hilal este, de fapt, o iubire dintr-o viață anterioară care a fost omorâtă din cauza lui. Când Hilal află și ea, își dă seama de unde acel sentiment de dragoste și ură, totodată. Însă, nu-i poartă ranchiună, deși îi este greu să înțeleagă că Paulo nu poate renunța la iubirea care îl aștepta acasă, soția sa. Hilal alege să se comporte ciudat, astfel îndepărtându-l pe Paulo care, la un moment dat, își dă seama că trebuie să facă ceva. Să-i recunoască iubire lui Hilal și o face într-un mod special.

Aleph este genul de carte care te ține în suspans și te face să vrei să citești mai mult, cu toate că ochii ți se închid de somn.

De ce Aleph? Vei afla citind cartea. Îți promit că este ceva special de care toți ne lovim la un moment. Tocmai de aceea trebuie să cumperi cartea și să o citești.

Citate din cărți

Ca de fiecare dată când citesc o carte, îmi selectez citate preferate, și de data aceasta am făcut-o. Iată:

”problemele mele sunt mult mai profunde. Sunte legate de credință. Am o singură certitudine: există un univers paralel, spiritual, care interferează cu lumea în care trăim.”

” Lumea nu a fost niciodată atât de frământată ca acum: războaie religioase, genocid, degradarea mediului înconjurător, crize enconomice, depresie, sărăcie”

”A crezut în imposibil și, tocmai datorită acestui lucru, a câștigat bătăliile pe care toți -inclusi eu- le credeam pierdute. Asta e calitatea războinicului: să înțeleagă că voința și curajul nu sunt același lucru. Curajul poate să atragă frica și adulația, dar forța voinței pretinde răbdare și implicare.”

”Ieși din rutină și du-te să-ți recucerești regatul”

”Cine vrea să vadă curcubeul, trebuie să învețe să-i placă ploaia”

Cartea o găsiți la un preț foarte bun pe libris.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *