Oricine poate fi freelancer. Indiferent de varsta, statut, gen, situatie financiara, experienta. Oricine. Deci, da, si tu poti fi freelancer. Definitia oficiala spune ca freelancer (liber profesionist) este cel care lucreaza independent si desfasoara o profesie fara un angajament pe termen lung cu acesta.
Trecand la oile noastre, adica la zilele noastre, freelancer este cel care lucreaza, are activitate intr-un domeniu isi alege proiectele dupa bunul plac si este platit conform cerintelor sale. Pentru ca sunt freelanceri care vor sa fie platiti pe ora, pe proiect sau care au contract de colaborare pe anumite perioade. Eu ma regasesc in ultima varianta, in care accept colaborari cu perioade de minim 3 luni. Si va voi explica intr-un alt articol de ce.
Freelancerii sunt diferiti?
Da, sunt freelanceri diferiti! Atat din punct de vedere al modului in care vor sa fie platiti, cat si al domeniului in care activeaza, dar si din punct de vedere al modalitatii in care lucreaza.
Poate fi dificil sa nu ai un loc stabil in care sa lucrezi! Daca nu esti o persoana organizata si cu un strop de responsabilitate in sange, nu stiu cat o sa rezisti. Succesul tau ca freelancer depinde de asta. De organizare, de strategie, de perseverenta si de multe alte lucruri la care oricum vei lucra in timp.
Cine poate fi freelancer?
In postarea de pe instragram am scris ca freelancer poate fi oricine are cunostinte in domenii precum It&programare, graphic design, web design, traduceri, contabilitate, consultanta financiara, copywriting, marketing digital, social media, dar asta spun “cartile”. Mie imi place sa cred ca freelancer este si acela care are o pasiune, din care, la un moment dat isi poate castiga existenta din practicarea acestei activitati. Si astfel ajungi la ceea ce multi viseaza: sa faci ceea ce iti place, fara sa simti ca muncesti.
Freelancer poti fi si tu daca:
Iti place sa crosetezi
Da, ai auzit bine! Daca iti place sa faci diverse lucruri, accesorii, lucrand din canapea cu ata si croseta, te poti gandi serios la a fotografia produsele care ies din mainile tale si sa incepi distribuirea lor catre prietenii din online. Ai dreptate daca te gandesti ca nu poti trai din ceea ce cumpara cinci prieteni, dar aici este secretul. Niciodata, ca freelancer sau viitor antreprenor, sa nu ai limite. Produsele pe care le faci le poti vinde si catre companii, firme sau poti merge la targuri cu ele.
Exemplu de freelancer Joana sau Ana-Irina
Iti spun prietenii ca faci cele mai gustoase prajituri.
Daca asa stau lucrurile, e cazul sa te gandesti ca poti face bani din ceea ce iti place sa faci: sa gatesti. Nu te gandi sa-ti deschizi o cofetarie, ia-o incet. Te poti indrepta in doua directii. Poti alege sa faci prajituri pentru anumite evenimente (nunti, botezui, evenimente corporate). Iti alegi evenimentele la care vrei sa mergi, faci ceea ce iti place, bucuri oamenii cu ceva delicios si castigi bani din toata treaba asta.
A doua varianta este cea in care poti deveni food stylist. Da, ai auzit bine. Cine crezi ca aranjeaza toate acele produse, mese, farfurii si platouri din reclamele pe care le vezi. Sunt foarte multe companii care contacteaza un food stylist cand trebuie sa-si promoveze anumite produse.
Exemplu de freelancer Mia Munteanu
Iubesti aranjamentele florale.
Nu numai ca le iubesti, ci te pricepi sa faci aranjamente ori de cate ori e ziua unei prietene. Te-ai gandit sa faci mai mult de atat? Sa faci aranjamente pentru posibili clienti? Daca nu vrei sa mergi la nunti si botezuri, poti alege evenimentele corporate si cele tematice, unde cu siguranta iti vei gasi locul.
Nu este pacat sa nu se poata bucura si alti oameni de creatiile tale si tu sa te bucuri de ceea ce iti place?
Exemplu freelancer: Roxana de la Taj the Secret Garden
Mai sus am mentionat doar trei din posibilele activitati care te pot transforma in freelancer. Parte buna este ca tu esti cu un pas mai aproape de a deveni antreprenor. Pentru ca ceea ce am mentionat mai sus se poate transforma usor, usor intr-un business de succes.
Asa ca daca te framanta gandul sa devii freelancer, afla ca poti deveni. Primul pas este sa-ti gasesti domeniul in care vrei sa activezi si de acolo incepe, asa cum zice romanul, “greul”.
Ti-ai gasit inspiratie in acest articol?